Lectoren

Aart Bontekoning

Als eerste lector op het PaasCongres, zal Aart Bontekoning direct uw interesse weten te prikkelen. Bontekoning is niet alleen toonaangevend organisatiepsycholoog, maar ook veranderkundige en dé generatie-expert van Nederland. Hij heeft zich in zijn carrière toegelegd op het onderzoeken van de dynamiek tussen verschillende generaties binnen organisaties en hoe elke nieuwe generatie niet alleen uitdagingen, maar ook vernieuwing met zich meebrengt. Daarmee ontwikkelde hij een generatie-theorie, kwam hij met een unieke onderzoeksmethode (analyseren van videobeelden van samenwerkende generatie-groepen) en werkte hij aan het effectiever maken van interventies. Hij heeft een scherp oog voor de unieke krachten van jongeren en voor de manieren waarop zij de werkcultuur verrijken. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring weet hij complexe vraagstukken rondom generaties helder en inspirerend te belichten.

Tijdens deze lezing zal Aart zich richten op de huidige generatie studenten en jongvolwassenen, die in de afgelopen vijf tot tien jaar hun studie zijn begonnen of net hebben afgerond. Dit is de groep die de ‘pechgeneratie’ wordt genoemd, vanwege uitdagingen zoals de hoge studieschulden, een moeilijk toegankelijke woningmarkt en de onzekerheden van een flexibele arbeidsmarkt. Aart zal de vraag verkennen of deze generatie werkelijk benadeeld is in vergelijking met eerdere generaties, of dat er juist kansen liggen die hen sterker en innovatiever kunnen maken. Welke eigenschappen en kwaliteiten typeren hen, en hoe kunnen organisaties en de samenleving hen ondersteunen om die volop te benutten? Plat gezegd: Hebben we pech? Of stellen we ons aan? Met zijn scherpe inzichten zal Aart Bontekoning ons ongetwijfeld uitdagen om voorbij het begrip ‘pechgeneratie’ te kijken en de potentie van onze generatie te zien en waarderen. Mis het niet!

Bertus Tulleners en Teun-Pieter de Snoo

Lezing: Moed, Hoop en Verantwoordelijkheid

Hoe blijf je hoopvol en moedig in turbulente tijden? Hoe draag je bij aan het goede en voorkom je dat je onbedoeld onderdeel wordt van de krachten die de wereld een slechtere plek maken. Als student sta je midden in een wereld vol uitdagingen én mogelijkheden. Je hebt veel kansen om het verschil te maken, maar er zijn ook verwachtingen vanuit je studie, familie en vrienden. Ook is het leven eigen leven al soms zo complex dat het lastig is om te navigeren, laat staan dat je weet hoe bij te dragen aan iets groters.

In deze interactieve lezing verkennen we jouw rol in de maatschappij. We bespreken hoe inspiratie, hoop en activisme je kunnen versterken en hoe kleine stappen een groot verschil maken. Zowel voor jezelf als voor anderen. Laat je meenemen in een verhaal vol inzichten en praktische handvatten voor een hoopvolle toekomst.

De lezing wordt gegeven door Bertus Tulleners en Teun-Pieter de Snoo, twee 020’ers die graag grote vragen stellen en het ongemak aangaan. Met hun brede ervaring – van werken met bankdirecteuren tot buurtwerkers – hebben ze talloze mensen geholpen veerkracht en hoop te vinden in moeilijke omstandigheden. Ze zullen ingaan op onderwerpen zoals de verbinding tussen spiritualiteit en ecologie en laten zien hoe klimaatverandering de smeltende top van een veel grotere ijsberg is.

Ontdek hoe wij, zowel individueel als gezamenlijk, kunnen bijdragen aan het helen van onze samenleving en planeet. Deze lezing is voor iedereen die zich overweldigd voelt door de staat van de wereld, twijfelt aan de eigen impact, of juist denkt dat het allemaal wel meevalt. Laat je inspireren door hun verhalen en ontdek hoe jij met moed en verantwoordelijkheid verschil kunt maken. Er is meer handelingsperspectief dan het bestellen van het volgende biertje, al praten we graag verder aan de bar.

Luc Stultiens

De derde lezing wordt gehouden door Luc Stultiens. Zijn loopbaan bevind zich voornamelijk in de Nederlandse politiek. Hij heeft een academische achtergrond met een master in Toegepaste Wiskunde van de London School of Economics en een bachelor in Liberal Arts & Sciences van University College Utrecht.

Sinds 2023 is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Daarvoor was hij hoofd beleid & organisatie van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en eerder beleidsmedewerker financiën, belastingen en pensioenen. Door zijn werk en ervaringen heeft hij veel inzicht in de uitdagingen waarmee deze generatie te maken heeft.

Als lector op het PaasCongres zal Stultiens zijn kennis delen over hoe onderwijs en beleid invloed hebben op de pechgeneratie en wat we kunnen doen om hen te ondersteunen.